Willem van der Hofstede (NL)

Het onderwerp van mijn werk is de ingerichte omgeving, meestal de stad.

Ik begon daarmee toen een hoog gebouw vlakbij mijn woning werd gesloopt. Iedere dag ging er een stuk af en ik realiseerde me dat ik er snel bij moest zijn als ik er nog iets van wilde vastleggen. Ik maakte een serie schilderijen van slooppanden en ook van bouwplaatsen. ‘De veranderende stad’ noemde ik deze serie, ook wel ‘de dynamische stad’.

Schilderen is altijd meer dan alleen registreren. Het gaat om de wisselwerking tussen de omgeving en de eigen herinnering, ervaring en verbeelding. Soms krijgt de eigen emotie zelfs de overhand, de serie ‘tell tale places’ ontstond.

Doordat ik me meer ging verdiepen in de planning van een stad wilde ik gaan begrijpen hoe de architectuur en de infrastructuur het gezicht van een stad bepalen. Ik keek vaak vanaf een hoog punt naar de stad. Dit was de serie ‘structuren van de stad’.

Daarna ging ik werken met het thema ‘cultuurnatuur’. Echte natuur hebben we niet in Nederland, toch is het leven overal. Waar mijn schilderijen eerst vaak alleen glas, steen, staal en kunststof lieten zien ging ik op zoek naar plekken waar cultuur en natuur samengaan.

Mijn laatste werken tonen vervallen overwoekerde gebouwen en brengen me weer terug bij ‘de dynamische stad’.